- Hovädzia polievka s cestovinou
- Hrášková polievka so závarkou
- Pórová polievka
- Zeleninová polievka
- Zeleninová polievka s krupicou
Hovädzia polievka s cestovinou
Suroviny:
hovädzie mäso, mrkva, petržlen, zeler, polievkové rezance, soľ, petržlenová vňať
Postup prípravy:
Zeleninu očistíme a nakrájame na rezance. Mäso umyjeme a nakrájame na kocky. Mäso dáme variť do osolenej vody, neskôr pridáme zeleninu a uvaríme domäkka. Rezance uvaríme osobitne v osolenej vode. Pridáme ich do hotovej polievky. Nakoniec nasekáme petržlenovú vňať.
Hrášková polievka so závarkou
Suroviny:
mrazený hrášok, hladká múka, olej, vajce, sladká paprika, soľ
Postup prípravy:
Múku opražíme nasucho, zriedime vodou, osolíme a pridáme hrášok a olej. Druhú dávku múky rozšľaháme vo vajci, pridáme sladkú papriku a závarku zavaríme do polievky.
Pórová polievka
Suroviny:
pór, zemiaky, hladká múka, olej, soľ
Postup prípravy:
Pór a zemiaky očistíme. Pór nakrájame na kolieska, zemiaky na kocky. Na oleji speníme pór, zaprášime múkou a zalejeme vodou. Osolíme, pridáme zemiaky a uvaríme.
Zeleninová polievka
Suroviny:
mrkva, petržlen, zeler, karfiol, hrášok alebo mrazená zeleninová zmes, hladká múka, olej, soľ
Postup prípravy:
Z múky a oleja pripravíme zápražku, zriedime ju vodou, osolíme a dáme variť. Pridáme mrazenou zeleninou alebo očistenú a pokrájanú čerstvú zeleninu a uvaríme.
Zeleninová polievka s krupicou
Suroviny:
mrkva, petržlen, zeler, krupica, vajce, soľ
Postup prípravy:
Zeleninu očistíme, nakrájame na kocky alebo nastrúhame nahrubo. Dáme variť do osolenej vody. Krupicu zľahka opečieme nasucho a pridáme do polievky. Vajce rozšľaháme a postupne do vriacej polievky vlievame za stáleho miešania. Vajce v polievke vytvorí jemný zákal.