- Jogurtový kokteil
- Syrová pena
- Šľahaný tvaroh s pažítkou
- Hlávkový šalát so zákvasom
- Žemľovka s jablkami a tvarohom
Jogurtový kokteil
Suroviny:4 biele jogurty, 400 g mlieka, 80 g cukru, 120 g marhuľovej zaváraniny alebo 400 g kompótových broskýň
Postup prípravy:
Jogurt s mliekom rozmixujeme, pridáme zaváraninu (alebo nakrájané kompótové broskyne), cukor a ešte raz rozmixujeme.
Syrová pena
Suroviny:400 g taveného syra, 20 g rastlinného margarínu, 40 g mlieka, soľ, pažítka (sladká paprika)
Postup prípravy:
Tavený syr rozotrieme s margarínom, osolíme a pridáme mlieko. Vyšľaháme do peny. Nakoniec pridáme nasekanú pažítku. Pažítku môžeme zameniť za sladkú papriku, prípadne časť syrovej peny vymiešať s paprikou a časť s pažítkou.
Šľahaný tvaroh s pažítkou
Suroviny:600 g mäkkého tvarohu, 150 g mlieka, 40 g pažítky, soľ Postup prípravy:
Tvaroh osolíme a rozšľaháme s mliekom. Pažítku posekáme nadrobno. Vmiešame do tvarohovej peny.
Hlávkový šalát so zákvasom
Suroviny:1 – 2 ks hlávkového šalátu, 1 zákvas, soľ Postup prípravy:
Šalát umyjeme a rozoberieme na jednotlivé listy. Príliš veľké listy nakrájame. Zákvas osolíme a zalejeme ním šalát.
Žemľovka s jablkami a tvarohom
Suroviny:400 g sendviča, 400 g mlieka, 300 g mäkkého tvarohu, 300 g jabĺk, 100 g cukru, 1 žĺtok, 60 g oleja, 20 g práškového cukru, olej
Postup prípravy:
Pekáč vymastíme olejom. Sendvič nakrájame na plátky, pokvapkáme ich mliekom tak, aby boli vlhké, ale nie rozmočené. Jablká olúpeme a nakrájame na plátky alebo nastrúhame na hrubom strúhadle. Tvaroh vymiešame so žĺtkom a cukrom. Do nádoby kladieme striedavo navhlčený sendvič, jablká a rozmiešaný tvaroh. Poslednú vrstvu tvoria plátky sendviča. Pokvapkáme ich olejom a zvyšným mliekom. Zvoľna pečieme. V prípade potreby počas pečenia ešte pokvapkáme mliekom. Hotovú žemľovku posypeme práškovým cukrom.