V súčasnosti je známych mnoho druhov vírusov napádajúcich pečeň (hepatotropné vírusy). Najdôležitejšie z tejto početnej skupiny sú vírusy vyvolávajúce vírusové zápaly pečene.
Žltačky sú označované písmenami A, B, C, D a E a vyvolávajú rovnomenné hepatitídy. Najčastejšie vírusové hepatitídy nesú označenia A, B a C.
Žltačka typu A
Prenos
- Potravinami alebo vodou pri ich znečistení napríklad fekáliami.
- Nedostatočnou osobnou hygienou.
Priebeh
Neprechádza do chronickej hepatitídy. Zvyčajne mierny priebeh, príznaky odznievajú samy od seba. Vzácne môže spôsobiť vážne pečeňové ochorenie. U starších ľudí má vážnejší priebeh a dlhšie trvanie.
Žltačka typu B
Prenos
- Krvou, pohlavným stykom.
- Zdieľaním injekčnej striekačky.
- Z matky na dieťa.
Priebeh
Okolo 95 percent nakazených sa infekcie zbaví a získa celoživotnú imunitu. Chronická infekcia zvyšuje riziko cirhózy a rakoviny pečene.
Žltačka typu C
Prenos
- Krvou pri transfúzii.
- Zdieľaním injekčnej ihly.
- Kontaktom s nakazenou krvou alebo znečistenými nástrojmi.
Priebeh
Až u 90 percent nakazených ide o chronickú infekciu. Počas 20 rokov sa u tretiny pacientov vyvíja cirhóza. Každý dvadsiaty z nich má rakovinu pečene.
Žltačka typu D
Prenos
- Krvou.
- Neúplný vírus – na prenos potrebuje prítomnosť vírusu hepatitídy B.
Priebeh
Ľudia nakazení vírusom hepatitídy B, u ktorých sa rozvinie hepatitída D, sú viac ohrození chronickou infekciou a ich choroba je zvyčajne závažnejšia.
U 80 percentách osôb s chronickou infekciou sa rozvinie cirhóza.
Žltačka typu E
Prenos
- Potravinami alebo vodou ako hepatitída A.
Priebeh
Nákaza neprechádza do chronickej hepatitídy a nie je spojená s rakovinou pečene. U tehotných žien môže spôsobiť závažné pečeňové ochorenie a smrť.