U pacientov s cukrovkou a žltačkou C je vyššie riziko vzniku rakoviny pečene
U pacientov s chronickou vírusovou hepatitídou C, pokročilou fibrózou pečene a cukrovkou je zvýšené riziko, že sa u nich vyvinie rakovina pečene. Tvrdia to výsledky štúdie publikované v americkom časopise Hepatology.Posledné štúdie predpokladali, že cukrovka je spätá s vysokým rizikom ochorenia na pečeňovú rakovinu preto, že je často súčasťou takzvaného metabolického syndrómu. Ten zvyšuje pravdepodobnosť výskytu nealkoholickej steatózy (pečeň má vysoký podiel tuku), ktorá postupne vedie k rozvoju pečeňovej rakoviny. Aj chronická vírusová hepatitída C (VHC) zvyšuje riziko pečeňovej rakoviny. Pacienti, ktorí ochorejú na cukrovku a VHC, sú tak dvojnásobne ohrození, že dostanú práve pečeňovú rakovinu.
Vyšší vek, vyššie riziko vzniku rakoviny
Vedci vedení Bartom Veldtom a Harrym Janssenom z Erasmus MC University Medical Center v Holandsku sa snažili vyčísliť riziko ochorenia na pečeňovú rakovinu u pacientov s cukrovkou a súčasne s chronickou VHC. V ich výskume boli použité dáta od 541 pacientov s chronickou VHC a pokročilou fibrózou pečene. Osemdesiatpäť týchto pacientov malo zároveň cukrovku. Počas štyroch rokov 13 % pacientov s cukrovkou ochorelo na pečeňovú rakovinu oproti 5,9 % pacientov bez cukrovky. Ukázalo sa tiež, že muži a starší ľudia majú túto pravdepodobnosť ochorenia ešte vyššiu.
Zaujímavé je aj to, že vyššie riziko pečeňovej rakoviny u pacientov s cukrovkou súviselo tiež s vyššími hladinami cukru v krvi. Odtiaľ sa pravdepodobne bude ďalej odvíjať detailné vysvetlenie celého problému.
Nech už je mechanizmus akýkoľvek, riziko je jasné. „U pacientov s chronickou hepatitídou C a pokročilou fibrózou zvyšuje cukrovka riziko vzniku pečeňovej rakoviny,“ uzatvárajú autori.
(jch)
Zdroj: Hepatology 2008 June; DOI: 10.1002/hep. 22251.