Čo pomáha pečeni
Pestrec mariánsky
Rastlina, ktorá sa najčastejšie používa pre svoje hepatoprotektívne účinky, je pestrec mariánsky. Výťažky z tejto rastliny sú súčasťou mnohých prípravkov, ktoré majú liečiť pečeňové ťažkosti. Sú to jednak prípravky voľne predajné, jednak lieky na predpis. Pravdaže, i u každého voľne predajného prípravku platí, že jeho užívanie je nutné najprv prekonzultovať s lekárom. Základnou účinnou látkou z pestreca je takzvaný silymarín, ktorý má priaznivý vplyv na metabolizmus pečeňových buniek, stabilizuje bunkové membrány a pomáha zneškodňovať škodlivé voľné radikály. Priaznivé účinky tejto rastliny sú známe už od 16. storočia.
Ďalšie bylinky
Oveľa menej často ako pestrec sa v liečbe pečeňových chorôb uplatňujú aj iné rastliny. Je to napríklad púpava lekárska, plavúň obyčajný alebo krasovlas bezbyľový. Výťažky z týchto rastlín bývajú súčasťou komplexných prípravkov, ktoré však skôr než svojím účinkom ohromujú rozsiahlym zoznamom liečivých látok, ktoré obsahujú.
Vitamíny
Medzi prostriedky podpornej liečby patria tiež vitamíny a fosfolipidy. Z vitamínov sa najčastejšie užívajú A, C a všetky vitamíny B komplexu. Vo väčšine prípadov je však lepšie dodávať ich do organizmu prostredníctvom zdravej a pestrej prirodzenej stravy. Až pokiaľ to z najrôznejších dôvodov nie je možné, prichádzajú na rad vitamínové doplnky stravy. Avšak i tu platí to isté, čo u rastlinných výťažkov: každé užívanie i voľne predajných prípravkov je najprv potrebné konzultovať s lekárom. Nadbytočné množstvo napríklad vitamínu A môže totiž byť pre organizmus dokonca toxické.
Fosfolipidy
Poslednou skupinou podporných prípravkov sú takzvané esenciálne fosfolipidy. Prívlastok „esenciálne“ je tu trochu zavádzajúci, pretože týmto slovom zvyčajne označujeme iba látky, ktoré si telo nevie samo vyrobiť, a musíme ich teda prijímať v potrave. Fosfolipidy si naše telo vie vyrobiť samo bez problémov, ich prijímanie v potrave však môže mať priaznivý vplyv na regeneráciu pečeňového tkaniva a stabilizáciu membrán pečeňových buniek.
(vek)